Cella Septichora Látogató Központ, Pécs

Cella Septichora Látogató Központ, Pécs
Tervező:
Helye:
7621 Pécs, Szent István tér
Munkatársak:
Kovács-Andor Krisztián, Schrancz Mihály, Horváth Magdolna
Asztalos munkák, egyedi térelemek, bútorzat: Solti Asztalos Műhely, Bajnok Lajos
Enteriör, design: B. Soós Klára
Tervezőiroda:
Bachman&Bachmann Építész Iroda
Építés éve:
2006

 

A sopianaei feltárt temetők között az egyik legismertebb a Pécs belvárosának Káptalan utcájában megtalált Cella Septichora és a közelében meglelt VIII. és IX. számozású festetlen sírkamrák.
A Cella Septichora Pannónia egyik legjelentősebb vallási építménye, késő római ókeresztény temetője, amely sajnálatos módon még a mai napig sincs teljesen feltárva. Ez az ásatási eredménytelenség az előnytelen elhelyezkedése miatt alakult így, hiszen egy része 6 méter mélyen a Káptalan utca alatt a másik része, pedig a plébánia épülete alatt húzódik meg.
A Cella Septichorát már 1927-ben megtalálták, azonban annak ellenére, hogy tudták mennyire komoly jelentőségű leletről van szó, a feltárás el lett odázva. Későbbi csatornázási és más földmunkák során kerültek egyes épületmaradványok a felszínre, így történt ez 1938-ban is, miután aztán 1940-ben Gasztonyi Gyula régész és építés vezetésével került feltárásra a hétkaréjos épület.
A kutatók szerint a Cella Septichora feltehetőleg egy a Kr.u. a IV. század végén épülhetett egyszintes sírkamra nélküli kápolna. A hosszadalmas ásatások után szépen kirajzolódott a kápolna mérete, szerkezete és alaprajza. Bejárata nyugatra esett, mellyel szemben keleten apszis zárta az épületet, ehhez déli és északi irányba is kapcsolódik egy félköríves helység.
A belső tér megközelítőleg 20x15 méteres, melynek falai akár 125 centiméter szélesek és néhol 2 méter magasságban is megmaradtak. Festett vakolatdarabokat és apró római tárgyakat is feltártak a régészek. A Septichorától déli irányban is sírokat fedeztek fel.
A Cella Septichora az összes pécsi ókeresztény emlékkel együtt az UNESCO Világörökség része.