Nyaraló lábakon, Balatonakarattya

Nyaraló lábakon, Balatonakarattya

Tervező:
Helye:
8172 Balatonakarattya, Hosszúmező u. 24.
Munkatársak:
Statika: Medek Ákos (engedélyezési terv), Kilián Anikó (kiviteli terv) | tájépítészet: Kovács Árpád és Tihanyi Dominika | gépész: Goda Róbert | elektromos: Zay Zoltán
Építés éve:
2009
Fényképek:

 

A balatoni nyaralót a természettel való hangsúlyozott kapcsolata, vízzel való kontaktusa és a tájjal alkotott egysége formálta. Az épület alsó szintje benyomul a domboldalba, az emelet a fák lombjai közé nyúlik. A víz látványára erősen orientált, de a fenyvesen átszűrődő rurális táj hangulati hatása is jelentős. A megritkult fenyőerdő fái fontos koncepcióalkotó elemek voltak, a fatörzsek kerülgetése formálta az épületet, a törzsek szürke sudár alakja inspirálta a lábak arányait. Szorosan együttműködtünk a koncepcióalkotás során a tájépítészekkel, a szoros kapcsolat az épület formája és belső világa, illetve a táj között elmosta a „kintlét” és a „bentlét” határait.
Az épület a kis balatoni nyaralók archetípusa, földszinten a társasági élet egybefüggő tereivel, az emeleten kisméretű hálószobákkal. Az tömeg magja a kéménytest, amelynek szimbolikus közösségformáló ereje a kertben és az épületen belül is egyaránt működik, kifelé kerti sütőként, befelé kandallóként.
Az épület nyitása az alsó szintről történik, ahová egy külső lépcsőn jutunk le az utcaszintről a kertszintre, a ház középtengelyében. Szintén e középtengelyben van az emeletre vezető lépcső, amelynek tere a lábakra állított nyúlványtérben folytatódik. Belépésnél feltárul a nappali tér és a kert is, fellátunk az emeletre, a gyermekszobára is, az emeleti nyúlványtérből az egész épület átlátható. Nevezzük kilátónak vagy fészeknek, amely alkalmas a fák lombkoronaszintjének figyelésére, nevezzük vendégszobának vagy játszótérnek, vagy csak egy kellemes, meditatív cselekvésre inspiráló térnek, a nyúlványrész együtt alakul, fejlődik a család igényeivel. Olyan többletet adott a háznak, amelyet érdemes volt benne hagyni a végleges tervekben, annak ellenére, hogy az összesen 120m2 hasznos területből nagy részt elfoglal.
Az épület kapcsán elkerülhetetlenül szóba szokott jönni a megbízó személye. A mi megbízóink maximális bizalommal fogadták el az épületet, megértették a koncepciót és a végsőkig kitartottak mellette a tervezésnek abban a szakaszában is, amikor még nem tűnt biztosnak, hogy a terv megvalósulhat. Amióta az épület megépült ugyanazt a szemléletet folytatják a belsőben is, amelyet mi elkezdtünk, így a berendezésben is kikérik a véleményünket. Ez a fajta megbízói hozzáállás lehetővé tette, hogy az épület reprezentálhassa az építészeti állásfoglalásunkat, és egyben a család ízlését is, mi szeretjük és ők is szeretik. Fontos információ ez az épület mélyebb összefüggéseinek meg­értéséhez.

2010-ben Pro Architectura díjat kaptak az alkotók a házért.

Cimkék: : nyaraló, Balatonakarattya, Fortvingler Éva, Bulcsu Tamás