Szépalmapuszta, Porva

Vendéglátás, Szikszay Júlia

Szépalmapuszta, Porva

Tervező:
Szikszay Júlia
Munkatársak:
Építész, műszaki ellenőr: Lasetzky Frigyes
Épületgépész: Molnár István
Statikus: Petrik Géza
Elektromos: Tarnay Mihály
Kerttervező: Kiss József táj- és kertépítész, Csapkay Miklós
Műszaki ellenőr: Csontos Péter kertépítész
Helye:
8429 Porva, Szépalmapuszta
Építés éve:
1996

 

Szépalma, vagy régi nevén a "Nagy Förtés" a középkorban leginkább királyi birtok, "prédium" vagyis major volt. 1392-ben Zsigmond király Garai Miklós bánnak adományozta a területet. A Garaiak 1439-41-ben a szomszédos Porván a magyar alapítású pálos rend részére kőtemplomot építtettek.
Mátyás király 1483-ban Szapolyai Istvánnak, Szapolyai János későbbi magyar király apjának adományozta a területet, amelyet 1622-ben Eszterházy Miklós nádor vett birtokba. 1636-ban Eszterházy Dániel, 1704-ben Eszterházy Antal tulajdonában volt Szépalma. A török időben lerombolt épületeket 1720-ban Eszterházy Ferenc építtette újra. 1758 után V. Eszterházy Imre, Mária Terézia lovassági tábornoka lótenyésztéssel és nemesítéssel kezdett el foglalkozni a birtokon. 1809-ben fia, VI. Imre, miután értesült róla, hogy Napóleon katonái a Bakony felé tartanak, huszáraival megütközött a portyázó francia alakulatokkal, és a Gerence patak melletti síkon "levágta" a franciákat. Ennek a hadműveletnek az emlékét őrzi a környéken több település ill. terület neve is. (Huszárokelő-puszta ill. Francia-vágás)
VI. Eszterházy Imre fia, Eszterházy Pál őrnagyként szolgált a 48-as szabadságharcban. A korabeli feljegyzések szerint hatvankét ütközetben vett részt. Szépalmáról 8 fiatal legényt szólított fegyverbe, akik közül öten soha nem tértek vissza a harcokból. Egyikük megmentette a gróf úr életét.
1862. november 19-én Eszterházy Móric, Apponyi György, Majláth György és Deák Ferenc Szépalmán titkos megbeszélést tartottak a Magyar Királyság és Ausztria közötti megbékélés lehetőségeiről. A hasonló jellegű kezdeményezések eredményeként jött létre 5 év múlva az 1867-es Osztrák-Magyar kiegyezés, amely megnyitotta az utat Magyarország kapitalista fejlődése előtt.
Az első világháború utáni években Szépalma a bohém és hírhedten könnyelmű II.Eszterházy Pál birtokában volt, akinek testvérhúga, gróf Pejacsevich Mikó Endrével kötött házasságát követően a szépalmai birtok a Pejacsevich családra szállt. Pejacsevich Endre gróf nevéhez fűződik az arborétum és a szállodától néhány száz méterre található grófi sírkert kialakítása is. Itt nyugszik fia, a 30 éves korában elhunyt repülőtiszt Pál és maga gróf Pejacsevich Endre is.
1962-ben Szépalma a Bábolnai Állami Gazdaság ménese lett, és tovább folytatódott a lótenyésztés és nemesítés. Az épületek állapota folyamatosan romlott és a nyolcvanas évek elejétől kezdődően a gazdálkodás is hanyatlani kezdett. A lovak mellett sikertelen próbálkozások történtek birka, kecske és csirke tartására is. A szebb napokat látott Szépalmai Ménesbirtok végül 1994-ben egészen leromlott állapotban svájci tulajdonba került. Az egykori istállók, gazdasági és lakóépületek felújításra és átépítésre kerültek, fedett lovarda épült és két év múlva megnyitotta kapuit a 35 szobás Szépalma Hotel.

Nyomtatás