Mindenszentek Templom, Fertőszéplak

Vallás, !Ismeretlen tervező!

Mindenszentek Templom, Fertőszéplak

Tervező:
!Ismeretlen tervező!
Helye:
9436 Fertõszéplak, Ady Endre utca 2.
Építés éve:
1735
Fényképek:
Járai Andrásné, Orbán Lóránt, Újvári Zsuzsa, Rokob Krisztina

 

Falusi méretekben hatalmas, templomot építettek az 1250 körül már állt templom helyére. A Mindenszentekről elnevezett templom alapkövét 1728-ban Széchenyi György tette le. Két tornya 1735-ben készült el, órát mindkettőre a bécsújhelyi Kőnig József szerelt fel. A fazsindelyes, barokk templom magasra húzott homlokzatát két erős torony fogja közre, ezeket tagolt párkány osztja ketté. A homlokzat közepén ajtó, felette a Széchenyi-címer és a körszeletíves oromzaton Szent József, keresztelő Szent János és Szűz Mária szobra áll. Az egyhajós, kéttornyos barokk épület belsejét dongaboltozat fedi. A hajó mennyezetét freskók díszítik. A diadalíven keresztény szimbólumokat örökítettek meg: hattyú (a halálra készülődés), pelikán (az önfeláldozó szeretet), főnix (a feltámadás), Noé galambja (a remény).
Ritka érdekesség szent Peregeus, a lábfájósok védőszentjének mellékoltára. A két toronyban összesen hat harang volt; az egyik, jelzés nélküli harangról a legenda azt tartja, hogy egy bika ásta ki a Fertő iszapjából. Szent Anna és nepomuki Szent János szobra áll a templom előtt; mindkettő 1750 körül készült.
A templom fából faragott berendezése a XVIII. században készült. A szószék oldalán az adományozójának, Barkóczy Máriának az arcképét örökítették meg. A falakat barokk faszobrok díszítik. A kerub fejekkel díszített keresztelő kút medencéje 1745-ből származik. A karzat mellvédjén az egyházatyákat és az evangélistákat ábrázolták. A templom orgonáját 1736-ban készítették Bécsújhelyen.

Forrás: fertoszeplak.hu

Nyomtatás