Országbíró sétány megújítása, Budapest

Országbíró lakótelep megújítása, Budapest

Tervező:
Helye:
1139 Budapest, Országbíró utca 30.
Munkatársak:
Szabadtérépítészet: Gábor Péter, Pálffy Dóra, Szarka Krisztina - Kert-Szín-Vonal Kft.
forgalomtechnika, útépítés: Borsós Ferenc, Budai Adrienn - Közlekedés Kft.
vízellátás, vízelvezetés: Jurácsik Gézáné, Jurácsik Gábor >- Triaut Kft.
Közvilágítás, elektromos hálózat: Tóth Tibor, Bényi Attila - Vialux Kft.
Talajvízkút: Rózsa Attila - Pórusvíz Kft.
Süllyesztett szökőkút gépészet: Mühl Tamás, Németh Viktor - Ganz Hydro Kft.
Csobogó gépészet: Karlócai Péter, Drobni Gergely - Rilti Kft.
Automata öntöző-, locsolóhálózat: Kaszás Iván
Csobogó, látványbeton támfal és lelátó: Gábor Péter, Pálffy Dóra - Kert-Szín-Vonal Kft.
Statika, látványbeton helyszíni zsaluzás: Oberrecht Kálmán - Meva Zsalurendszerek Zrt.
Pixelbeton ülőkövek: Losonczi Áron - Litracon Kft.
Egyedi betonpadok: Paunoch Renáta, Vajda Szabolcs, Varga Péter István, Fábry Kata - VPI Betonmanufaktúra
Rgynyári kiültetés: Bubláné Latinovics Eszter - Parkfenntartó Kft.
Szabadtérépítészet: Bardóczi Sándor, Gábor Péter, Cseh Zsófia - Zöldfa Stúdió Kft.
Forgalomtechnika: Borsós Ferenc, Budai Adrienn - Közlekedés Kft.
Közösségi programalkotási folyamat: Bardóczi Sándor, Dömötör Tamás, Gábor Péter, Sain Mátyás - Zöldfa Stúdió Kft.
Generálkivitelező: Parkfenntartó Kft.
Építés éve:
2012

 

22012 júliusában - a tervezettnél négy hónappal korábban - befejeződtek az Országbíró lakótelep és sétány komplex felújítási munkálatai. A felújítás során a terület rekreációs funkcióinak bővítése és megújítása, a nívós, egyedi közterületi arculat kialakítása, a környezettudatosság, illetve a lakossággal való együttműködés szempontjaira kiemelt hangsúlyt fektetett a beruházó XIII. Kerületi Önkormányzat. A beruházás célja a Béke tértől az Árpád híd irányába egy reprezentatív gyalogos promenád létrehozása volt, kiemelt figyelemmel az itt élők pihenési, kikapcsolódási igényeire. A beruházás további fontos célja volt a lakóterület presztízsének emelése, az ingatlanok felértékelése, a területen a szó valódi értelmében vett lakópark kialakítása révén.
A lakóterület felújításának tervezési programját keretében határozták meg. A 2010-ben elfogadott koncepciótervek alapján a kiviteli tervek 2011-ben készültek el 12 tervezőiroda közreműködésével. A XIII. Kerületi Önkormányzat finanszírozásában, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. Közterületi Divíziójának koordinálásában történő kivitelezésre 2011 októbere és 2012 júliusa között került sor. A mintegy 25.000 m2 nagyságú közhasználatú terület megújítási költsége közel 565 millió Ft volt.

A beruházás egyik fontos célja a házgyári lakótelep közterületein egyedi és magas minőségű környezet kialakítása volt.
A tervezési koncepció elhatározása szerint a házgyári panel lakótelepi környezetben a beton újszerű, mai formában való alkalmazása demonstrálja, hogy a XXI. században a beton minőségi építőanyaggá vált, így jelezve azt, hogy a lakótelep is minőségi lakóterületté válhat. A sétány egészén, 5700 m2-en színvonalas beton díszburkolat létesült riolitsárga melírozott kőből, antracit színű raszterekkel. A vakok és gyengénlátók számára vezető sáv teszi könnyebbé a tájékozódást. A díszburkolat mellett, lakossági javaslat alapján egy aszfaltozott, vagyis zökkenőmentes, gyermek kerékpár-görkorcsolya sáv vezet. A két burkolt felület között a vízelvezetést biztosító folyókát alakítottunk ki.
A területhasználók biztonságérzetének növelése céljából feladat volt a közvilágítás korszerűsítése. Erről a sétány mellett két sorban elhelyezett indirekt világítású lámpatestek gondoskodnak, amelyek közül az egyik sort – az intenzív használatú gyalogosfelület jobb megvilágítása érdekében – a díszburkolat és az aszfalt burkolat közé helyeztük. A sétány mentén telepített utcabútorok, világítótestek, útjelző- és lakossági hirdetőtáblák forma- és színvilága egymással harmonizál a terület egységes arculatának, rendezettségének megteremtése érdekében.
A Pap Károly – Gömb utca kereszteződésében egyedi kialakítású íves látványbeton támfal készült, rajta „Országbíró Sétány, XIII. kerület Angyalföld” felirattal. A támfal funkciója egyrészt a lakótelepi sétány kezdetét jelezni, erősíteni a helyi identitást, illetve jól érzékelhetően kommunikálni azt a környezetminőség-változást, ami a terület egészének a presztízsét növelheti. A díszítő világítással kiemelt íves támfalon a kerület címere, illetve a kőrislevél-mintázat is megjelenik. Ezen a látványbeton objektumon az anyag minősége lehetővé tette a beton strukturált felületű kialakítását, ami a természeti és az épített elemek városi környezetben való együttes alkalmazását, a város és a táj összefonódását kívánja kiemelni. A mintaként megjelenő levélmotívumok a projekt más helyszínein is visszaköszönnek, ezzel is utalva az elkülönülő szabadterek közötti kapcsolatra.
A víz, mint alapvető környezeti elem bevonását, megjelenítését a projekt fontos részének tekintettük. A terület mikroklímájára gyakorolt pozitív hatása, valamint térformáló (vizuális, akusztikai) és közösségépítő tulajdonságait kihasználva beruházás során egy csobogó és egy szökőkút létesült a lakótelepen. A csobogót egy darab süttői mészkő tömbből faragták ki, egyik oldalán meghagyva a több mint 1.000.000 évvel ezelőtti növényzet lenyomatát (ez adta az ötletet a kőrislevél-lenyomat használatára). A központi téren egy 26 fúvókás, változó vízképű, süllyesztett medencés, a fúvókáknál színes LED-megvilágítású szökőkutat létesítettünk. A szökőkút burkolóköve szintén süttői mészkő.
A központi téren egyedi tervezésű látványbeton ülőfelületek kaptak helyet. A szökőkút körül 8 db, belülről megvilágított pixelbeton ülőkövet helyeztünk el, amelyek egyúttal forgalomterelő feladatot is ellátnak. Az iskolaépület bejárati részénél lévő térben további 4 db egyedi tervezésű, felületén levéllenyomat, illetve rovar mintázattal ellátott pad került kihelyezésre. Egyedi tervezésű, homlokfelületén szintén kőrismintát tartalmazó, előregyártott lelátó létesült a Fogadó térnél lévő sportpályák mellett.
A beruházás prioritása volt, hogy a közterületen történő rekreáció számára színvonalas és funkciógazdag helyszíneket teremtsen.
A területen lévő két játszóteret bővítettük, amelynek során gyermek tricikli-KRESZ pályát is kialakítottunk. Az Országbíró utca Papp Károly utca felőli végénél lévő Fogadó tér területén műfű borítású sportpálya készült, mely focira és kosarazásra egyaránt alkalmas. Emellett készült egy aszfaltozott labdázó hely egypalánkos kosarazáshoz és tengózáshoz. A közhasználat számára megnyitottuk a területen lévő, használaton kívüli iskola udvarát, ahol kültéri fitnesz eszközök kaptak helyet, illetve gyepes pihenőtér létesült.
Körülkerített kutyafuttatót jelöltünk ki a területen, amelynek kialakítása során célkitűzés volt, hogy a kutyák és a gazdik számára is vonzó, jól felszerelt közösségi tér szülessen. A területen agility eszközöket és ivókutat helyeztünk el a kutyáknak, míg a gazdik számára közvilágítással ellátott pihenőhelyeket alakítottunk ki.
A Hajdú és Országbíró utcák találkozásánál kialakuló teresedés az itt lévő süllyesztett medencés szökőkút, intenzív fenntartású zöldfelületek és pihenőhelyek révén a lakótelep valódi központi agórájává vált, mely alkalmanként nagyobb rendezvények számára is helyet biztosít. (Az ezekhez szükséges közműcsatlakozások szintén kialakításra kerültek.)
Az aktív rekreáció mellett a csendes kikapcsolódás számára is megújult helyszíneket biztosított a beruházás. A Kiserdőnek nevezett fás zöldterület belsejében a már említett mészkő csobogó teremt meghitt hangulatú pihenőteret, mely köré padokat és a kő világos színével kontrasztot alkotó, sötét lombú növényeket telepítettünk. A lakótelepen lévő, vélhetően építkezési törmelékből létrehozott szánkózódomb területén pedig öntözött gyep- és évelő felületekkel díszített pihenőparkot alakítottunk ki.
A felújítás során a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodás és a klímaváltozás következményeihez való alkalmazkodás fontos prioritás volt.
A beruházás részeként kerületünkben – de tudomásunk szerint a fővárosban is – elsőként létesült lakótelepi talajvízkút, melynek segítségével az öntözéshez az ivóvíznél lényegesen olcsóbb és környezetkímélőbb talajvizet használunk. A talajvízkút látja el a Dombos tér körüli pihenőparkban kialakított automata öntözőrendszert, valamint a sétány mentén létesített (12 csappal rendelkező) locsolóhálózatot is.
Az Országbíró sétány burkolat-felújítási munkálatai során a területről kitermelt aszfalt burkolatot és annak betonalapját is újra felhasználták. Az aszfaltot beolvasztás után hasznosítottuk újra, míg a betonalap - bedarálást követően - ágyazati rétegként funkcionál. Ezzel a terület felújítása során keletkező építési törmelék mennyiségét jelentős mértékben csökkenteni tudtuk.
Az esővíz helyben tartása érdekében a burkolatban lévő fák körül vízáteresztő díszburkolatot létesítettünk, melynek 1 cm-es zúzottkővel kitöltött fugái áteresztik a gyökerekhez a csapadékvizet. A beruházás keretében a terület növényzetének dendrológiai változatosságát is növeltük egynyári virágok, talajtakaró és gyeppótló cserjék, valamint évelő növényzet telepítésével. Az évelő növények között az erdei aljnövényzet honos fajait (pl. pettyegetett tüdőfüvet, gyöngyvirágot) is telepítettük. Az új kerítések, támfalak mentén futócserjéket ültettünk a vertikális növényfelületek növelése érdekében.
A kerületi önkormányzat és a terület fenntartásáért felelős Közterületi Divízió közös meggyőződése, hogy a kerület közterületeinek sikeres és a lakosság elégedettségével járó fejlesztéséhez a partneri együttműködésen keresztül vezet az út.
A beruházást előkészítő koncepcióterv közösségi programalkotó rendezvénysorozat keretében készült el. Az önkormányzat, valamint a Közterületi Divízió a kiviteli tervek elkészülte után is igyekezett a beérkező lakossági kéréseknek lehetőség szerint eleget tenni (padok, székek, kukák pontos helye, kutyafuttató burkolata, streetball palánkok száma a labdapályán, a szökőkút üzemideje stb.).
A lakótelepen évek óta jól működő Lakossági Zöldterület Védnökségi Program bővítéseként „örökbe fogadható” zöldfelületeket jelöltünk ki a sétány mentén. Ezeket a területeket helyi lakosok védnökségükbe fogadhatják, az önkormányzat által biztosított virágokat maguk ápolhatják. Mára már elkelt az első parcella, melyet reméljük továbbiak követnek. A talajvízkútról működtetett locsolóhálózat segítségével az önkormányzat mellett a helyi lakosság is környezetkímélő módon öntözheti védnöksége alá vont területeit.
A felújítás által létrehozott értékek megőrzése érdekében a helyi lakóközösség aktivizálódott, többen csatlakoztak a helyi polgárőr szervezethez. A XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. együttműködési megállapodást kötött a helyi polgárőrök képviselőivel a játszóterek, sportpályák nyitására és zárására. A polgárőrség a rendőrséggel együttműködve jelentős sikereket ért el a területen történő drogterjesztés visszaszorítása terén, ami a közterület használók biztonságérzetét nagyban növeli.
A sportpálya menti terület az, mely a lakótelepi tizenéves korosztály számára helyet és rekreációs lehetőséget ad. A közterületi fejlesztések nagyon sokszor ennek a már szülői felügyelet nélkül közterületet használó, bmx-es, mtb-s, gördeszkázó, „hangosan röhögcsélő” korosztálynak – a „suhancoknak” – a kiszorításával járnak. A beruházás keretében a Fogadó tér területén lévő lelátó egy részét mint „szabad falat” jelöltük meg. Ezen a területen a továbbiakban legálisan lehet graffitizni. A területen egy igen szép cica képét festették fel, a tegelők a lelátó egyéb részeit - úgy látjuk - megkímélik. Reméljük, hogy a tizenévesek itt esztétikus, biztonságos és nem túlszabályozott területre lelnek, ahol a szabadidejüket tartalmasan és a lakótelepen pihenni vágyókat kevéssé zavarva tölthetik. A szabadidő tartalmas eltöltését a területen, a polgárőrég szervezésében formálódó focibajnokság is segítheti.

Kapcsolódó beruházások, további célok
Az Országbíró lakótelep átfogó megújításához természetesen a közterületek megújítása önmagában nem elegendő. A területen, amelyet a kerület IVS-e városrehabilitációs akcióterületként határoz meg, az önkormányzat jelentős intézményi felújításokat is megvalósított. A 2010-11-es években a területen lévő óvoda kibővítésére és korszerűsítésére, valamint a bölcsőde újra megnyitására került sor. A közterületi beruházás remélhetőleg segíti majd a jelenleg használaton kívüli iskolaépület funkciójának megújulását is. Ugyancsak jelentős feladat a területen lévő házgyári lakóépület korszerűsítése. A 13 tízemeletes tömbből egyelőre csupán kettő komplex felújítása fejeződött be, kettő továbbié pedig jelenleg van folyamatban.
A közterületek fenntartásával kapcsolatban a megemelkedett közterületi minőség színvonalának fenntartása, a létrehozott értékek megőrzése lesz az elkövetkező évek kihívása. Ebben a kerületi zöldfelületek fenntartását végző Parkfenntartó Kft-nek, a parkgondnoki feladatokat ellátó közmunkásoknak, a lakóterületi zöldfelületek fenntartásában közreműködő lakóknak, a területhasználat rendjét felügyelő közterület-felügyeletnek és polgárőrségnek egyaránt meghatározó feladatai lesznek, akárcsak az ezek koordinálásáért felelős XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. Közterületi Divíziójának.

Eredmények
A beruházás számszerűsíthető adatai is megtekinthetőek, azonban a közterület megújításának eredményességét a közterületek minőségével kapcsolatban a beruházás megindítása előtt végzett reprezentatív kérdőíves közvélemény-kutatás megismétlése és a változások összevetése jelenti majd.

Gábor Péter, Pálffy Dóra