Szent Mór Iskolaközpont óvodája, Pécs

Szent Mór Iskolaközpont óvodája, Pécs

Tervező:
Tervezőidroda:
Helye:
7621 Pécs, Káptalan utca 3/a.
Építés éve:
2019
Fényképek:
Bujnovszky Tamás

 

A pécsi katolikus egyházmegye célja az volt, hogy egy új óvodát hozznak létre Pécs történelmi belvárosában, az UNESCO Világörökség részének közvetlen környezetében. A helyszín, akárcsak a városközpont nagy része, az elmúlt 2000 évben egymást átfedő rétegekben van felépítve, amelyek mindig és folyamatosan meghatározták annak fejlődését. Amikor átalakultak vagy újjáépítették őket, új értékeket hoztak létre.
A jelen korban megőrzött térszerkezetben és városi szövetben, az újjáépített felépítmények és falak mentén továbbra is fennáll a múltból származó tisztelet, amelyet egy koherens hálózatban örököltek. A szétszórt emlékek egységes rendszere életben maradt, és továbbra is a korábbi létezésére utal. A város ezen részén az épített környezet minket különösen vonz, csodálat, alázat és tisztelet helye. Ezért a tervezési munkánk kezdetén jelentős építészeti kutatást végeztünk örökségvédelmi kollégáinkkal együttműködésben. Pécs ajándéka a múlt és az egymást követő korok együttes lenyomata. Csak együtt tekinthetők meg, mivel jelenleg együttesen észlelhetők és organikusan összefüggenek. Mivel követik egymást, egymásra épülnek, tehát elválaszthatatlanok. Ezen kívül vannak olyan tényezők, amelyek mindent befolyásoltak a kezdetektől fogva, és mindent befolyásoltak, nevezetesen a tájat és a Pécs sajátos földrajzi jellemzőit is.
Az előző évszázadokban a tervezési terület lakatlan volt, a Janus Pannonius utcában található kánonház kertjének tekintve. Később burkolt udvarként használták, amelynek területét magas tartófal választotta el, és két vízszintes síkból alakult ki. Az új épülettel folytatni akartuk a meglévő környezet szövetének építését, mintha mindig is ott lett volna. Meg akartuk teremteni a légkört, hogy ez egy modern létesítmény legyen. Az új intézmény vonatkozásában gazdasági okokból a szomszédos telek udvarépületét szintén össze kellett kapcsolni a leírt helyszínnel, az óvoda szempontjából a kiszolgáló szakasz belső rekonstrukciójával.
A felső szint többcélú tárgyalóteremmel és edzőteremmel rendelkezik. A négy csoportterület egysége egy kör alakú udvar körül van kialakítva. Az udvar külső, átmeneti és belső terei össze vannak kötve, és koherens teret képeznek. Az üvegezett ajtók és ablakok lehetővé teszik a kicsik számára, hogy megtapasztalják ezt az élményt. A terephez illeszkedő teraszok tömege megközelíti a gyerekek méretarányát, miközben a lehető legnagyobb képet nyújt a szélesebb városi és táji környezetről.