CET - Central European Time - Bálna, Budapest

CET - Central European Time - Bálna, Budapest

Tervező:
Munkatársak:
Lénárd Ilona, Gijs Joosen, Owen Slootweg, Bas Wijnbeld, Anna Nagy, Bujdosó Attila, Márku Judit, Romvári Péter, Tom Krzempek, Rafael Seemann, Paulina Gurak, Michael Gorczynski, Lidia Badarnah, Jan Gasparik, Petr Vokal
Projektépítész: Marthijn Pool
Építésziroda:
Helye:
1093 Budapest, Közraktár utca
Építés éve:
2011

 

A Ferencvárosi Önkormányzat Építésügyi Hatósági Csoportja 2009. január 9-én kiadta a jogerős építési engedélyt a Kas Oosterhuis tervezte CET-Budapest épületre. A mintegy 27.000 m2 összterületű beruházás Budapest szívében, a ferencvárosi Duna-parton épül majd fel.
Az épületegyüttes a régi raktárakat felhasználva egy kivételes – a városképet meghatározó – épület, amely harmonikusan illeszkedik a környezetébe.
Egy egyedi tervezésű üveghéj átnyúlik a két meglévő régi raktárépületen, és galériát alkotva egyesíti a régi és új építményeket. 2010 nyarára tervezik az épület elkészültét, amelyben számos üzlet működik majd, a kis butikoktól, bároktól, művészeti galériáktól a nagyobb egységekig, éttermekig. A komplexum második emeletén egy 1050 főt befogadó rendezvény- és koncertterem is helyet kap. A fejlesztés része lesz két parkolószint, valamint sétálóösvények, kerékpárutak és teraszok kialakítása a Duna mentén, összekötve a már kialakulóban lévő egyetemi városrészt a szomszédos parkkal. Budapesten egyedülállóan itt megvalósul majd az, hogy a városlakók a Duna közvetlen közelében – annak partján – kávézzanak, vacsorázzanak, vagy szórakozzanak.
A CET-Budapest még a tervezés fázisában nemzetközi elismerésben részesült, s megkapta az Autodesk Revit BIM Experience Award díjat, melyet az épületinformáció-modellezés innovatív felhasználásáért ítélnek oda a világban minden évben.
Szintén a tervezési szakaszban kapott beruházói díjat erre a projektre az építtető Porto Investment Hungary Kft is a "CEE FUTURE – 2007–2013 Közép és Kelet-Európa Fejlesztési Fóruma" elnevezésű konferencián ahol a CET-Budapest, a Közraktárak felújításával a "Legnívósabb fejlesztési projekt"-díjban részesült.
A CET tervezésénél Oosterhuisnak és irodájának leglényegesebb feladata az UNESCO világörökségi zónába tartozó, leromlott állagú, több mint 130 éves raktárépületek integrálása volt kompozíciójukba. Az így kialakult épületegyüttes, ha természetesnek nem is nevezhető módon, mégis izgalmas egységként áll elénk. A minden különösebb építészeti attrakciót nélkülöző XIX. századi raktárépületek összefésülése a XXI. századdal mintha a formák szándékos ütköztetéseként jelent volna meg a tervezőasztalon. A közraktárak sarkos, szögletes dobozainak kevésbé barátságos, kétségkívül a funkciót szolgáló éleit a bálna üveghéjának lekerekített, szemet pihentető idomai lágyítják el a Duna folyásirányát követve. Kipróbálhatjuk: az épület északnyugati végén állva még a szögletes, a levegőt élesen metsző formavilág dominál, ugyanakkor az átellenes oldal felől közelítve már egy másik épület áll előttünk – a funkciót mellőző, a teret kellemes íveivel birtokba vevő, légies CET. Ám az a fém- és üvegszerkezet, mely kívül létrehozza a bálna vonzó kültakaróját, odabent, éppen ellenkezőleg, barátságtalan, rideg környezetet produkálhat, s ez együtt a funkciókat figyelmen kívül hagyó kialakítással, a belsőépítészek és dizájnerek rémálmává változtathatja a belső tér élhetővé és használhatóvá tételének feladatát. Hogy ezt miként sikerül megoldani, a nyitás után kiderül.

Jelen: A Bálna kulturális, gasztronómiai és kereskedelmi központként a főváros jellegzetes épülete, idegenforgalmi célpontja, "Budapest Eiffel-tornya" lehet – mondta a főpolgármester-helyettes. A mínusz 1. szinten biopiac, valamint műkincs- és antik piac nyílhat, a földszinten éttermek és kávézók, valamint kereskedelmi és szolgáltató egységek kaphatnak helyet. Az emeleti részeken alakítják ki a Desing klasztert – amely a kereskedelem és a kultúra ötvözete lesz -, ott kap helyet a Budapest-galéria, a Bálna "fejében" pedig rendezvényhelyszínt alakítanak ki.

Kapcsolódó épületek, tervek