Wamp Design Center

Wamp Design Center

Tervező:
Munkatársak:
Tervezés: CBA – Christian Biecher & Associes
Engedélyezési terv: Kőnig és Wagner Építészek Kft.
Építészek: Szécsi Zsolt, M. Juhász Ágnes – Örökségvédelmi Tervező és Szolgáltató Kft.
Építész munkatársak: Kozma Klára, Baksa Péter, Dénes Katalin, Szenthe Ágoston – Örökségvédelmi Tervező és Szolgáltató Kft.
Tartószerkezet: Markovits Péter, Bécser Pál – Markovits Kft.
Épületgépészet: Ordódy Péter – Ordódy Kft.
Épületvillamosság: Lisys Zrt., Kovács Lászlóné, Homonnay Zsuzsanna, Sándor Dávid – Inter Ház Bt.
Megrendelő: Váci 1 Kft.
Kivitelezés: Hérosz Zrt.
Tervezőiroda:
Helye:
1052 Budapest, Váci utca 1.
Építés éve:
2011
Fényképezte:
Zsitva Tibor

Az Első Pesti Takarékpénztár Alpár Ignác tervei alapján 1911 és 1915 között épült. Az elmúlt évtizedekben az épület nagy presztízsű bérlője, a Budapesti Értéktőzsde volt.

A neoreneszánsz stílusú bankszékház első emeletén minden hónap első vasárnapján a WAMP Mini vásár a gyerekeké és a felnőtteké lesz. A WAMP Fashion rendezvényen a divatrajongókat várják, a harmadik emeleten pedig a régi tárgyakat új kontextusban megjelenítő WAMP Vintage kínálatából válogathatnak az érdeklődők. Minden hónap utolsó vasárnapján a gasztronómia kedvelői a WAMP Spájz vásáron vehetnek részt - közölte a WAMP dizájn az MTI-vel.
Most vasárnap a WAMP Vintage-on régi és új holmik, köztük bizsuk, brossok, ékszerek, ma is hordható praktikus kiegészítők, felújított minőségi bőrtáskák, cipők, ruhák, kalapok és kesztyűk lesznek a kínálatban. Emellett restaurált bútorok, lámpák és egyedi dizájn tárgyak közül válogathatnak az érdeklődők.
A Cydonia Vintage tehetséges orosz és angol divattervezők extrém kreációival is készül. A vásáron részt vesz a patinás fémbetűket kínáló Alphabetika, a Vintage Bazaar és Huszti János újragondolt régi bútorokat és tárgyakat mutat be. Vasárnap debütál Bősze Ádám Zenei Antikváriuma, amely a 20. század első felének népszerű slágerkottáiból készült egyedi válogatásával lesz jelen.
Február 24-én a WAMP Spájzon a friss gyümölcs- és zöldséglevek mellett csokoládék, trüffelek, sütemények, olívaolajak, borok, sajtok, felvágottak, kávé és tea, valamint szakácskönyvek és konyhai kiegészítők várják a látogatókat.
A Váci utcai épület műemléki védettséget élvez és 1993 óta az UNESCO Világörökség budapesti területének része. Az egykori bankszékház 1915-ben nyitotta meg kapuit. (MTI)

Christian Biecher számos épületet tervezett Franciaországban (Carcassonne – megyei könyvtár, Hénin-Beaumont – kórház), Japánban (Tokió – TUR épület, Shiki – Sora közösségi ház) és Kínában (Hong Kong – Harvey Nichols). Termék- és formatervezéssel is foglalkozott Európában (Baccarat, Lancôme, Christofle), Japánban (Sazaby, HA2) és az USA-ban (BernhardtDesign).
Az alábbi díjakat ítélték neki: Album de la Jeune Architecture (Kulturális Minisztérium, 1993), Carte blache VIA (Francia bútoripar, 2000), Az év tervezője (Maison&Objet, 2002) és Új tervező (ICFF New York, 2002).

A nemrégiben új életre kelt, kiemelkedően szép palotában a műemléki helyreállításon túl olyan egyedi belsőépítészeti megoldások tucatjai teremtenek különleges és egyedi atmoszférát mint a belső átriumot több emelet magasságban díszítő aranyszínű eloxált alumínium csipke falak, vagy a merész színvilágával hódító kék és vörös udvar.
Az épület most először nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.