A Postamester háza, Mátraszentimre

A Postamester háza, Mátraszentimre

Tervező:
Helye:
3235 Mátraszentimre, Szabadság utca 3.
Tervezőiroda:
Építés éve:
2015
Fényképek:
Jaksa Bálint

 

A nagymamám bátyjától maradt ránk ez az 1955-ben, eredetileg vályogból és kőből épült ház. Andor bácsit a Nagyvárad melletti Félixfürdőről telepítették ki a háború végén Kisterenyére, ahonnan az ötvenes években került a Mátraszentimrei kétszemélyes postahivatal élére. Innen az elnevezés a Postamester Háza.
Sok régi emlék köt a postához ahol gyerekkoromban néha pecsételhettem és rakosgathattam a leveleket és a Mátrához is ahol nagyon sok nyarat töltöttünk különböző családi építkezésekkel a szüleim nyaralójában. Talán éppen az emlékek miatt is az elbontás és eladás helyett inkább a felújítást választottuk.
A faluban akkoriban még sokkal több volt a helyi lakos és kevesebb a nyaraló . A helyiek mindenféle állatot tartottak, Andor bácsi híres- neves Mancus nevű szamarát, az ott lakó premontrei szerzetes, költő, lapszerkesztő Mécs László is megénekelte egy a versben.
Az arculat, és a belsőépítészeti design Kiss Miklós munkája. A ház eredeti bútoraiból, használati tárgyaiból nem sok maradt meg a java az enyészeté lett, ezért a koncepció az volt, hogy megpróbáltunk beszerezni és kicsit átalakítani az eredetiekhez hasonló bútorokat, tárgyakat, és postai kiegészítőket. Ezeket vegyítettük kortársabb építészeti elemekkel, esztétikával.

Forrás: postamesterhaza.com

Kapcsolódó épületek, tervek