Pasaréti Vasas vívócsarnok, Budapest

Sport, Kendik Géza

Pasaréti Vasas vívócsarnok, Budapest

Tervező:
Kendik Géza
Helye:
1026 Budapest, Pasaréti út 11-13.‎
Munkatársak:
Papp Zoltán, Maza Orsolya
Tervezőiroda:
A4 Építész Stúdió
Tervezés éve:
2012

 

A Vasas pasaréti sporttelepén tíz éve zajlik fejlesztés, ennek utolsó eleme a 40 éve épült vívócsarnok átépítése. A mostoha körülmények ellenére is több tucat gyermek és felnőtt sportoló készül jelenleg is a többszörös olimpiai bajnok Kovács Pál nevét viselő csarnokban, mások mellett Szilágyi Áron kardvívó londoni olimpiai bajnok.
A nyolcvanas évek óta fokozatosan romló csarnoképületnek csak a fémváza marad meg, erre kerül majd a terv alapján elkészítendő, egyedi, pearl-effect hatású, 14-18 mm anyagvastagságú alumíniumlemezekből álló Trimo burkolat rendszer, mely sportoló alakok sziluettjeivel díszített, amely a színjátszó textilfelületekhez hasonlóan, különböző nézőpontból szemlélve más és más színárnyalatot, szinte mozgó felületet mutat. A burkolat az ablakoknál sem szakad meg, mindössze elvékonyodik és perforációt kap, hogy átengedje a fényt.
A Budapest Vasas Sport Club 1911-ben alakult, és 44 olimpiai aranyérmet és 40 világbajnoki címet szerzett. Kiválóak a következő sportágakban: vívás, atlétika, foci és a kosárlabda.
A cél egy olyan korszerű épület kialakítása volt, mely nemcsak jobb edzéskörülményeket biztosít, hanem akár nemzetközi vívóversenyek rendezésére is alkalmas, 2013-ban ugyanis vívó világbajnokság lesz Budapesten.
A beruházás során a régi csarnoknak csak az acél tartószerkezetét tartják meg; az épület külső, belső burkolata, gépészeti rendszere, villamoshálózata teljes cserére szorul.
Mivel a vívócsarnok az átalakítás során is üzemel, a homlokzat kialakításakor egy gyorsan szerelhető üveg-fém homlokzatot terveztek, a sportsikerekre emlékeztető arany színben. A szakosztály olimpiai és világbajnok sportolói árnyékként jelennek meg a nyolc méter magas homlokzaton.
A A4 Stúdió építészcsapata (Kendik Géza, Papp Zoltán és Maza Orsolya) a Trimo Architectural Awards Future Dreams Award díjat nyerték el a Vasas pasaréti vívócsarnokának átépítési tervével.
A világ vezető fémhomlokzat-gyártó vállalata 2012-ben ötödik alkalommal meghirdetett kiírásra 27 országból 177 pályamű érkezett be, az egyedüli magyar díjazott az A4 Stúdió építészcsapata lett.
Az építés 2013-ban elkezdődött.

Nyomtatás