Weöres Sándor Színház, Szombathely

Kultúra, Dobai János

Weöres Sándor Színház, Szombathely

Tervező:
Dobai János
Helye:
9700 Szombathely, Március 15. tér
Társtervezők:
Tardos Tibor, Vizdák Janka
Munkatársak:
A távlati képeket készítette: Lamm Péter
Tervezőiroda:
Dobai Építésziroda Kft.
Tervezés éve:
2008

 

A Szombathelyre tervezett új színház régi adósság törlesztése.
A háborúban elpusztult kőszínház helyett a 60-as években a több célra alkalmas „Művelődési és Sportházat” építették meg az újonnan kialakított Március 15.-tér fontos elemeként. A téren épült fel a Megyei Rendelőintézet is. A korabeli kompozíció szerves egységet alkotott.
A tervpályázat célja ezen a helyen állandó társulat számára új színház létesítése, mely fontos kulturális központként szolgál majd. A feladat kiegészült a Városi Televízió új stúdióival és a Rendezvényterem (MSH) működésének, kiszolgálásának komplexé tételével.
A kiírás nyitva hagyta a meglévő épületek sorsát.
Hosszas vívódás után, bár az együttes építészeti értékeit önmagában elfogadtuk, mégis „tabula rasa”-t javasoltunk. Az új négyzetes épület földszint feletti területére került a színház jellegzetes kereszt alaprajzú tércsoportja, úgy hogy a földszinten lévő elosztóterek az Március 15. tér felöl kapcsolódjanak. A TV stúdiókat és a stúdiószínpad tereit, valamint a próbatermeket és a színházi kiszolgáló területeket a több szintben a magas zsinórpadlás köré kanyarítottuk.
A végeredmény egy nagy négyzet alaprajzú hasáb lett.
A két szintnyi Rendezvénytermet és a hozzá kapcsolódó konferencia övezetet a terepszint alá telepítettük, úgy hogy az a padlószintjéhez csatlakozó süllyesztett térség felöl nyíljék.
A bejárat felé (a városközpont felöl) egy széles zöld rámpa vezet, mely felett az épület közelében egy híd helyezkedik el, mellyel egy átrium-szerű helyzet áll elő. A díszburkolatos tér alatt nagyszámú gépkocsi elhelyezésére alkalmas parkolót létesítettünk. A közeli Pelikán park és a Március 15. tér tervünk kompozíciójának köszönhetően egy tágas, különféle felületekkel burkolt városi parkká alakult.
Az épület külső képét teljes üvegezésű klímahomlokzat adja. A belsőben kortárs anyagok és belsőépítészeti megoldások a jellemzőek.

(Forrás: dobai-epitesziroda.hu)

Nyomtatás