Lánchíd 19 Design Hotel, Budapest

: Vendéglátás, Sugár Péter, Benczúr László ifj.

Lánchíd 19 Design Hotel, Budapest

Tervező:
Sugár Péter, Benczúr László ifj.
Helye:
1013 Budapest, Lánchíd utca 19.
Építésziroda:
RADIUS B+S Kft.
Munkatársak:
Kara László, Batári Attila, Kormányos Anna, Magyar Gergely, Guzmics Andrea
Belsőépítész munkatárs: Weichinger Miklós Üvegtervezés, koncepcióterv, grafika, látványterv, fotó: Baróthy Anna, Kelner Krisztián, Bozsó Melinda, Orosz Richárd, Fábry Olívia, Bernscherer Andrea, Szpevár Attila, Antal Szabolcs
Mozgás- és fényvezérlés, Meteo-szenzor, koncepcióterv: Szakál Péter, Szakál Tamás, Siklósi Ádám, Pallagi Zoltán
Statikus: Hernád Attila
Gépész: Oltvai András, Oltvai Tamás
Villamos: Krén József
Üvegszerkezet: Reith András
Robottechnika, mozgató szerkezet: Farkas József, Maróti Ferenc, Brezovits László
Fénytechnika: MES KFT.
Kivitelezői asszisztencia Bozsó Máté, Baróthy Dóra, Varga Erika, Kusnyár Evelin, Tardi Anna, Bodor Miklós, Bodor Márton, Tulipán Máté, Kolonics Réka, Baróthy Laura, Kerner Zsolt, Olteanu Mihály, Sipos Melinda, Tomay Katalin, Budai Zsolt, Ikafalvi-Farkas Dávid, Bódis Tamás, Grünfelder Judit, Kulcsár Dávid, Pintér Norbert
Építés éve:
2007

 

Budapest szívében, a budai Duna-parton, a Lánchídtól a Várkert-bazárig 4-5 emeletes eklektikus lakóépületek sorakoznak. Foghíjként épült be közéjük a 47 szobás 4-csillagos dizájnhotel. Az új épület pontosan betölti a rendelkezésére álló helyet; párkányai, tetőgerincei és tetőhajlásai, homlokzati síkjai a szomszédos épületekhez igazodnak.
A jelenlegi házak homlokzatát a Duna felől eltakarta egy reprezentatív palotasor, ami a II. világháborúban elpusztult. Az új beépítésű szálloda ezt a vízparti helyzetet fogalmazza meg építészetileg az egész homlokzatát betöltő interaktív üvegfelülettel.

Megszoktuk, hogy a vízparton álló homlokzatok tükröződnek a vízfelületen. Itt a viszony megfordul: a Duna víztükre jelenik meg a homlokzaton. Az üveglamellákat motorok mozgatják folyamatosan. Hullámzik a felület, a Duna folyásának a sebességével. A lamellák a saját tengelyük körül elfordíthatók és elhúzhatók. Az üvegből készült szalagfüggöny elsődlegesen árnyékol, de este a lamellákat RGB ledek világítják meg. A viszony a környezettel interaktív: meteo szenzor méri a szél sebességét és a külső hőmérsékletet. A jeleket a motorok mozgással, a lámpák a színek váltakozásával értelmezik; a szálloda vendégei a szobák falán lévő gombokkal maguk is irányíthatják a motorok mozgását.
A lamellák felületén kerámia festékbevonat raszterpontjai rajzolnak ki egy képet, amely a hullámzó Dunát ábrázolja. A raszterpontokat a Duna faunájából származó halak, lepkék, planktonok képei adják. Mélyhomofúvással kialakított lebegő tárgyak képeit "viszi a víz": ujjlenyomatét, a folyóval, az utazással kapcsolatos képekét.

A Lánchíd utcai homlokzat a különböző térbeli és időbeli síkok transzparenciáját adja. A mozgatható üveglamellás árnyékoló rendszer kortárs üveg "szalagfüggöny", mobil fényszobor. A "szalagfüggöny" mögött átlátszik a "klasszikus" architektúra summázata: előre gyártott műkő elemekből függőleges homlokzati axisok sorolódnak egyenletesen, amelyeket vízszintes szintosztó párkányok tagolnak.
A belső tér egy az összes szintet összekötő központi átriumra van szervezve. Ez a felülvilágított udvar a Budapest belső kerületeire jellemző függőfolyosós lakóházak átköltött változata. Légterében oldalfolyosók és üvegezett hidak vezetnek a szállodai szobákhoz. A folyamatosan áramló térben a világító üveghidak és a puhán sikló üvegezett liftek egyfajta víz alatti hangulatot sugallnak. A hidak különböző pozíciója miatt a tér mozgás közben dinamikusan változik.
Az előcsarnokból lépcső vezet a pinceszintre, ahol egy XV. századi torony falmaradványai láthatók. A kivitelezés közben feltárt falmaradványok között a víz már ténylegesen is jelen van: a torony ma is működő kútjából emelték ki a középkorban a folyó vizét és juttatták fel a királyi várba.
A szálloda első emeleti lounge és reggeliző teréből titkos kert, rejtett udvar nyílik. A déli napot kapó belső udvar a vároldal növénnyel benőtt meredek támfalaira néz. A hátsó utca szintjénél 9 méterrel mélyebben fekvő udvar a szomszédos mélyudvarokhoz kapcsolódik és egy sajátos, intim hangulatú szubkultúra része. Az ódon támfalak és a pince középkori falai a szálloda időbeli koordinátáit a jelenkortól a középkorig tágítják.
Az udvar faburkolatú fala és a domboldal támfala között a telek teljes szélességében végigmenő kürtőben történik a szálloda légcseréje: a pincei klíma- és szellőző gépházak friss levegő ellátása és használt levegő kibocsátása a hátsó utca kerítésfalában történik. Ez az innovatív gépészeti megoldás lehetővé tette, hogy a tetőszinten extra apartmanok (suite-ek) legyenek, fantasztikus kilátással a Budai Várra és a pesti Duna-partra.
Anyagok: A régi budapesti házakban gyakori a mintás terrazzo burkolat. Az előcsarnok egyedi terrazzo burkolata ezt a hagyományt idézi modern formában.
Az átriumtér belső világát az üvegezett felületek és a meleg faburkolatok egyensúlya határozza meg.

Nyomtatás