Schmalz-udvar, Budapest

Társasház, Hild Károly, Lohr Antal

Schmalz-udvar, Budapest

Tervező:
Hild Károly, Lohr Antal
Helye:
1092 Budapest, Ráday utca 26.
Építés éve:
1862
Fényképek:
Budapest Főváros Levéltára, Mészöly Nóra, Stiller Ákos, Lábass Endre

 

Sajnos erről a korai szecessziós, kőkertéses erkélyekkel, Köztelek utcai kerek ablak szalag díszítésses épületről és építésének körülményeiről nagyon keveset lehet tudni, illetve semmit sem. Hosszas nyomozás után csak a levéltári adatokból derült fény, hogy az építtető Karl Schmaltz (róla sem talaláltam semmilyen információt), illetve a tervezők Hild Károly és Lohr Antal, igaz hogy ez csak egy földszintes lakóház átalakítására, illetve ablak ajtóvá alakítási kérelmen. Az interneten több helyen is - valószínűleg hibásan - Bach János építész neve kering, de erre vonatkozóan semmilyen adat nem áll rendelkezésre. A házon található Kossuth Lajos emléktábla, mely Dinnyés László alkotása. Az épületen belül Róth Miksa műhelyéből származó festett üvegablakok találhatóak.
Ha esetleg valaki találna az építéséről vagy a házról leírást, anyagot kérem küldje el az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre.

Levélrári forrás: Budapest Főváros Levéltára • HU BFL XV.17 - Tervtár • HU BFL XV.17.b Pest szabad királyi város tervei (1786-1873) • HU BFL XV.17.b.312 Építő Bizottmány (ÉB) (1861-1873)

Nyomtatás