Toldy Ferenc Gimnázium tornaterme, Budapest

Sport, Földes László, Mórocz Tamás

Toldy Ferenc Gimnázium tornaterme, Budapest

Tervező:
Földes László, Mórocz Tamás
Helye:
1015 Budapest, Toldy Ferenc utca 9.
Munkatársak:
Bukta Csaba, Fuferenda Edit, Fülöp Veronika, Klimaj Lívia, Pethõ László, Schiller Ádám
Építésziroda:
Földes és társai építésziroda
Építés éve:
2004

 

A gimnázium patinás téglaépülete 1859-ben épült, neogótikus stílusban. A főépületben több mint száz éve nincs tornaterem. Építési teleknek a budai várlejtőn elhelyezkedő gimnázium szomszédos telke lett kiszemelve. Az épület négy funkcionális egységből áll, a tornaterem, a közlekedő, az öltözők és az orvosi szárny alkotta térrendszerből. A tornatermet elrejtettük a terepszint alatt. Tetején zöld tetőtkertet és üveg felülvilágítókat alakítottunk ki, ezért a terepszint alatti tornaterem napfényes, világos. A tornateremhez kapcsolódik a trapéz alakban kinyíló, kétszintes közlekedőtér, amely egyben a tornaterem lelátója.
A közlekedőből nyíló öltözők, irodák és a lépcsőtér olyan városias magastetős épülettömegben helyezkednek el, amely szerves folytatása a szomszédos lakóházak által elindított zártsorú beépítésnek. Az utcai bejárat a földszinten, az udvari bejárat az emeleten helyezkedik el. Az udvari bejárattól jobbra lévő szárnyban helyeztük el az orvosi rendelőt. Ez az épületrész térfalat képez az udvari bejárat előtti piazzettának.
A várlejtő meredeksége és a szomszéd házak közelsége miatt a mélyépítési tervek nagyon körültekintő módon készültek el. Cölöpfal, drain szivárgók, monolit beton alaptestek rendszere biztosítja a szomszédos épületek állékonyságát illetve a talajvizek zavartalan mozgását. A ház teherhordó szerkezete monolit vasbeton.
Az épület külső burkolata kézi vetésű Röben tégla. Belül ugyancsak a téglaburkolat a domináns, hasonlóan a gimnázium régi főépületéhez. Itt klinkertéglát alkalmaztunk, mélyfugával. A mennyezetek látszó betonból készültek. Az öltözők, az irodák, a szaktermek falai vakoltak. A tetőhéjalás antracitszürke, sajtolt kerámia idomcserép. A nyílászárók natúr fából készültek. A tornaterem lengő párnafás sportpadlóját Svédországból hozattuk. A Tarkett padló rugalmassága védi a tanulók ízületeit.
A Petschnig János (1821-1897) által tervezett patinás főépület kapuján lévő "oroszlános kilincs" az elmúlt másfél évszázad alatt jelképpé nőtte ki magát. Minden Toldys kezében benne van a rézkilincs formája, tapintása. A kilincsről Nagy József iparművész másolatot készített, amelyet a tornaterem utcai bejáratán helyeztünk el. Ezzel a spirituális gesztussal azt a szándékunkat kívántuk jelezni, hogy a Toldy Gimnázium nagy időkülönbséggel létesült épületei jó viszonyban legyenek egymással, és szerves egységet alkossanak.

Nyomtatás