Meséskert Tagóvoda, Budapest

Meséskert Tagóvoda, Budapest

Tervező:
Helye:
1134 Budapest, Angyalföldi út 1-3.
Építés éve:
2017
Tervezőidroda:
Munkatársak:
építész munkatárs: Pásztor Ádám, Kiss Tamás, Tőrös Ágnes, Várhidi Bence | díszítőgrafika: Ferth Tímea | díszítőfestés: Herling Zsuzsanna | statika: Pintér Tibor | gépészet: Sor Zoltán, Kiss József | elektromos: Karácsony István | tűzvédelem: Decsi György | pületszerkezet, szigetelés: Czégeni Csaba | passzívház szakértő: Miskolczy Imre | konyhatechnológia: Kuruczné Szabolcs Gizella | kert: Barna Eszter
Fényképek:
Bődey János/Index, Bujnovszky Tamás

 

Az építészeti tervezés 2014-ben kezdődött, az építési engedély 2015. januárjában emelkedett jogerőre. A terveket ugyanaz a csapat jegyzi, mint a 100 lakásos passzív társasházét (Archikon). Az új, alacsony fűtés- és energiaigényű épület a Meséskert Tagóvoda bővítéseként valósult meg a Kassák Lajos utca, a Dévai utca, a Tüzér utca és a Lőportár utca által határolt területen.
A korábban nyolc csoportszobával működő óvodaépület mind szerkezetileg, mind pedig térszervezésében elavult volt. A 45 négyzetméteres csoportszobák nem feleltek meg a jelenleg érvényes szabvány 50 négyzetméteres határértékének. A régi tagóvoda épülete hagyományos panelszerkezettel épült; elbontása nem volt elkerülhető, mivel a térszervezéseket nem lehetett reálisan megvalósítani az előző épület szerkezetével – tájékoztatott korábban a tervezőgárda képviseletében Miskolczy Imre passzívházszakértő.
Az alaprajzi racionalizálás mellett az akadálymentesítés is megvalósult. Az óvoda összesen 400 férőhelyet biztosít. Az új épület extra hőszigeteléssel, magas szintű gépészeti megoldásokkal – felületfűtéssel, komfort szellőzéssel – rendelkezik. A cél az energiahatékonyság és kedvező fenntartás, a passzívház minőség elérése volt. A fűtést a meglévő távhő rendszerrel oldják meg. Az épület hűtését levegő-víz hőszivattyú biztosítja. Az épület általánosan 25 centi vastag pillérvázas szerkezet, 25 centi polisztirol anyagú hőszigeteléssel alkotja a termikus burkot.
A passzívház óvoda megfelel a kompakt tömegformálás követelményének, s a környező beépítéshez is alkalmazkodik. Egyszerű hasábformáját a nyílászárók funkció szerinti méret- és magasságkülönbségei teszik játékossá. A szinte azonos alaprajzú földszinten és az első emeleten a csoportszobák és a kiszolgálóhelyiségek találhatók, bizonyos funkciók pedig a második emeletre kerültek. Az egyedi kialakítású tetőterasz az épület ötödik homlokzataként működik a városias beépítésű közegben, ahol biztonságos, árnyékolt játékra, pihenésre és tornára lesz lehetőség. Ezen a szinten kaptak helyet egyebek mellett a logopédiai és autista fejlesztő helyiségek és a sószoba is.
A belső öltöző- és közlekedőtereket más-más formájú felülvilágítók teszik világossá, függőleges kapcsolatot teremtve a tetőterasszal, melynek áttört tetejét az említett formák faltartóként felnagyított változatai hordoznak. Ezek az egyedi formai megoldások, belső különbségek segítenek abban, hogy a gyermekek egy ilyen nagyméretű intézményben is otthonosan érezzék magukat, és könnyen tájékozódjanak a térben. A csoportszobák felülvilágított öltöző-mosdó-közlekedő térből nyílnak, a tetőkert pedig részben fedett kültéri játszóteraszként segíti az óvoda működését.
Az óvodában friss szűrt levegő van, emiatt az intézmény állandóan pollen- és allergiamentes. A folyamatos légcsere szabályozza a relatív nedvességtartalom szintjét, csökkenti a párakicsapódás és a penészesedés veszélyét. A teljes körűen akadálymentesített épület korszerű gépészeti rendszereihez alacsony energiafogyasztás társul, a tervezők elektroszmog elleni védőrendszert építettek ki a termek egy részében, a túlzott napfényt pedig elektromosan vezérelt árnyékolókkal lehet csillapítani.
A tervezett fejlesztés mind lakó, mind munkahelyi környezetként felértékelt területen valósult meg. A telekterület nem növelhető, a szükséges épületvolumen vertikálisan biztosítható, úgy, hogy az épület tetején lehetőség legyen a játszókert létesítésére, növelve az intenzíven használható kertterületet. Az óvoda biztonságáról kamerás beléptető rendszer gondoskodik.
A passzívház tervezés kritériumrendszere nem akadálya a kortárs építészeti formanyelv érvényesülésének, melynek alapja a racionalitás és funkcionalitás. Ezt jól tükrözi az épület alaprajzi struktúrája és belső térkapcsolatai, a homlokzatok nyílásrendszere, a belső terű közlekedők felülről történő természetes megvilágítása és a fedett-nyitott tetőn elhelyezett játszókert is – hangsúlyozza a tervezést végző Archikon Építésziroda.
Az épület a XIX. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton (2017) a szakmai zsűri értékelése alapján Városi intézmény kategóriában első díjat nyert a Meséskert Tagóvoda bővítése, átalakítása passzív üzemeltetésű közösségi épületté projekt, elnyerte a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének különdíját, és a Legjobb projekt elnevezésű, a pályázók szavazata alapján odaítélt díjat is.

Forrás: Passzívház Magyarország Egyesület

Cimkék: : oktatás, Nagy Csaba, Pólus Károly, passzívház, óvoda