Szent-Györgyi Albert Agóra, Szeged

Szent-Györgyi Albert Agóra, Szeged

Tervező:
Helye:
6722 Szeged, Kálvária sugárút 23.
Építésziroda:
Munkatársak:
Antal Gabriella, Turai Balázs, Báger Nóra, Tóth Tamás | tartószerkezet: Ambrus Roland, Méri Tamás | Beltér: Frank György, Fábián Péter | kert- és környezetrendezés: Szabó Gábor, Zámbó Nóra | Gépészet: Mangel Zoárd, Kerék Attila, Kovács Zsolt | villamosság: Krén József, Németi Ferenc, Bogár Péterné | külső közmű, út: Bombolya Erzsébet
Építés éve:
2012
Fényképek:
Frikker Zsolt, Ivanyi Aurel

 

A Szent-Györgyi Albert Agóra épületében a nagy múlttal rendelkező Százszorszép Gyermekház mellett tudományos ismeretterjesztő funkciók kapnak helyet: az Informatika Történeti Kiállítás, a jövő informatikai technológiáit bemutató Informatórium, valamint a Szegedi Biológiai Központ látványlaboratóriuma.
A tervezési helyszín Szeged belvárosa, a Kálvária sugárút, Londoni körút, Gogol utca és Jósika utca által határolt lakótömb belseje. A volt IKV telephelyen létrehozott barnamezős beruházás központi eleme az "Agóra dísztér", amely egy egységes architektúrával és változatos téri elemekkel (loggiás homlokzatok, klímatorony, lelátó, lejtős gyepfelület) körbevett, forgalomtól védett új városi köztér, rendezvénytér. A főépület pixelrács homlokzata mögött flexibilis, takarékos, ugyanakkor látványos téri helyzeteket teremtő térrendszer ad helyet a különböző funkcióknak.
Az épület hűtését és fűtését talajszondás hőszivattyú-rendszer szolgálja. A belső terekben mennyezetfűtés és hűtés biztosítja a megfelelő komfortot. A korszerű intelligens épületgépészeti rendszerek demonstrációs célt is szolgálnak, a látogatóknak bemutathatók.

A tervezett épület palotaként viselkedik: a hangsúly az épület fő mondanivalóját megjelenítő reprezentatív agorára került. A T alaprajzú épület Kálvária sugárúttal párhuzamos szárnya kettévágja a tömbbelsőt: a déli oldal válik díszudvarrá – a loggiás homlokzatok erre néznek –, az északi oldal jelenleg parkoló és tartalék terület az esetleges későbbi bővítés számára. Az agora geometrikusan szerkesztett – bevallottan mesterséges – zöld dombja alatt autók parkolnak, a klímatorony – kortárs campanile – nyáron az udvar szellőzését biztosító kürtőként működik. Az épület két fő nézete a két udvar karakteréhez és a tájoláshoz igazodva különböző: a déli, loggiás homlokzat diszkrét színezése szellemes, az északi oldal ablakosztása kerüli a merevséget. A díszudvart, mely nappal szabadon bejárható, vízmedence, szökőkút és a tervezők által saját kezűleg készített ivókút gazdagítja. A Kálvária sugárúti gyalogos főbejárat a két sgraffito-díszes, hajdan egy telken álló épület között, a jelenlegi telekformákhoz és tulajdonviszonyokhoz igazodva, a kialakult agora-tér színvonalához képest alárendelt módon volt csak megvalósítható. Az ügyesen pozicionált és főbb elemeiben funkcionálisan is jól megoldott, sokrétű, izgalmas tereket és térkapcsolatokat rejtő kompakt épület területi és gazdasági mutatói nem csak a pályázat szintjén voltak meggyőzők, hanem a megvalósítás során is tarthatók maradtak.

Kapcsolódó épületek, tervek