Zsókavár utcai szakorvosi rendelő

Zsókavár utcai szakorvosi rendelő

Tervező:
Helye:
1157 Budapest, Zsókavár u. 42-44.
Eredeti tervező:
Callmeyer Ferenc
Építés éve:
1972
Bővítés, felújítás:
2011

 

A közfunkciót betöltő rendelőintézet építési ideje a 70-es évek közepe. A kor elvárásainak megfelelő tartalmi és szerkezeti megoldások mostanra teljes mértékben elavultak. A sűrűn lakott paneles lakókörnyezetbe ékelt rendelő egy forgalmas, zajos útvonal mellett helyezkedik el - ez a helyzet a direkt megközelítés szempontjából előnyös. A rendelő a fenti értékromlás ellenére rendkívül fontos szerepet tölt be a közgyógyellátás szempontjából, felújítása tovább már nem tűrt halasztást.
Az átalakítás megtervezés során az volt a célunk, hogy a régi orvosi rendelő teljesen megújuljon, és az átalakított épület kompromisszumok nélkül, a kor igényeinek megfelelően tudja szolgálni a kerületben élőket.

Tömegképzés, homlokzatkezelés
A meglévő épületbe a földszint kiemelése miatt rámpák sokasága vezet. Az átalakítás után a keleti és a nyugati véghomlokzatnál újjáépített rámpákon keresztül tudunk bejutni, a többi feljárót elbontjuk. A nyugati bejárat az épület főbejárata, ezt hangsúlyozza a megtartott, és az új homlokzat karakteréhez igazított előtető. A keleti oldalon elhelyezkedő rámpa ölelésében kisméretű fogadóteret terveztünk.
Az épület külső megjelenésében törekedtünk a szerelt szerkezeti megjelenés megtartására. A betervezett burkolatok elemekből felépülő rendszerek. A homlokzat egységes magasságú üvegezett és tömör elemekből szerkesztett. A szinteket a hosszoldalak mentén kígyózó, és a keleti oldalon felkanyarodó sávos fémlemez-burkolat fogja össze. A terepcsatlakozásnál szerelt műkő lábazat készül, mely a lépcsőház egykori vasbeton tornyát teljes magasságban burkolja. Az ablakosztás a mögöttes cellás funkcióknak, illetve a nagyterű váróknak megfelelően kialakított – a feszes szerkesztést a sávokon belüli játékos elhelyezés oldja. A betervezett termékek jó minőségű, tartós építőanyagok.
A lapostető esetünkben ténylegesen ötödik homlokzatként jelentkezik, mivel azt a környező panelházakból több száz ember láthatja – ezért ide extenzív zöldtetőt terveztünk. Az épülethez szervesen kapcsolódik a déli oldalon elhelyezett növényfuttató fal. Az áttört szerkezetre felfutó növényzet a nyári időszakban aktívan részt vesz a nagyméretű ablakokkal ellátott váróterek árnyékolásában és hővédelmében, de télen, a levelek lehullása után a növényzet a napot beengedi. Az állandóan megújuló felület kintről és bentről is izgalmas látványt nyújt.

Térszervezés
A belső terek kialakításánál nagy szabadságot nyújtott az épület könnyűszerkezetes rendszere. Tartószerkezetet érintő beavatkozást csak az új lift kiépítése jelentett. A belső válaszfalak kibontása után egységes, átlátható alaprajzi rendszert terveztünk. A folyosón történő várakozást teljesen megszüntetjük, és olyan térszerkezetet alakítunk ki, ahol a betegek nyugodt körülmények között tudnak várakozni, az orvosok pedig zavartalanul tudják munkájukat végezni. A váróterületek az épület déli oldalán, a növényfal takarásában helyezkednek el, az orvosi területek az északi oldalon. A két egység között az elválasztást és az összekapcsolást egy belső kiszolgálósáv adja. A helyenként áttört, vagy paravánszerűen beúsztatott elemek biztosítják a vizuális kapcsolatot, ugyanakkor az emberek mozgása ellenőrzött pontokon keresztül, irányítottan történik.
A meglévő épület adottságait figyelembe véve rámpákat és liftet helyezünk el, valamint új akadálymentes vizesblokkokat alakítunk ki a várótérhez kapcsolva.

Alaprajzi kialakítás
- Alagsor: Az alagsor padlószintje 2 m-rel a terepcsatlakozás alatt található, a légtér felső harmada a csatlakozó terep fölé emelkedik, így a természetes világítás és szellőzés biztosított. A magas talajvízszint miatt a padlószerkezetet eredetileg is talajvíz-nyomás elleni szigeteléssel látták el, de ez a védelem időközben megsérült, így az alaplemez fölötti 60 cm-es szerkezeti réteg vízzel telítődött. A hiba megszüntetése miatt a pincei padló és kerámia-falszerkezetek elbontásra kerültek, a bennrekedt víz kiszivattyúzása után a megtisztított szerkezet utólagos szigetelést kapott. Az átalakítás után az alagsori szintre kerültek a kiszolgáló helyiségek (központi vizesblokk, férfi-női öltözők, központi takarítószertár, központi hulladéktároló, raktárak), a gépészeti terek és egy önállóan működő fogtechnikai laboratórium. A helyiségek a főlépcsőházon keresztül, egy középfolyosóról közelíthetőek meg.
- Földszint: A földszinti terület kettős funkciójú: nyilvános közönségforgalmi térből, valamint zárt gyermekorvosi és védőnői részből áll. A főbejáraton át érkezve a betegforgalmi térbe jutunk, ahol az információs rendszer és a személyzet segítségével könnyen megtalálhatjuk a felkeresni kívánt rendelőt. Az előtér lépcsőház felőli fala mentén zárható fém ruhatároló szekrényeket és babakocsi tárolót helyeztünk el, amelyek önállóan használhatóak, de biztonságukat az épület személyzete tudja felügyelni. Az előtérhez közvetlen kapcsolódik a lépcsőház és a lift. A bejárat szélfogó előtti, kültéri részéről nyílik a gyógyszertár, így ennek nyitva tartása az orvosi-rendelőktől függetleníthető. A gyermekorvosi rendelés is kétfelé osztható – az előtérből nyílik a gyermek háziorvosi rendelő, illetve egy elkülönített bejáraton keresztül közelíthető meg a fertőző beteg elkülönítő. Az elkülönítő előterébe lépve kaputelefonon keresztül tudunk jelezni a betegirányítónak. Abban az esetben, ha az orvosi rendelőben derül ki a betegségről, hogy fertőző, a vizsgálóból az elkülönítő helyiség közvetlenül, a várótér keresztezése nélkül elérhető.A várótér nagyméretű ablakokkal ellátott, tágas, nappali-szerűen kialakított betegbarát helyiség. Az újonnan érkezőt betegirányító fogadja, aki egyben tájékoztatást is ad. A vizsgálók bejáratával egy légtérben található a várótér, de a kulturált rendelés biztosítása érdekében a vizsgálókhoz való bejutás csak az ellenőrzött átjárón keresztül történhet.
A gyermekorvosi részhez kapcsolódóan, külön betegbejárattal rendelkező védőnői-szolgálat kapott helyet. A védőnői szolgálatba való bejutás a hátsó rámpán és az előlépcsőn keresztül történik. A rámpa ölelésében kisméretű védett teret alakítottunk ki. A két terület betegforgalom szempontjából elválasztott, csak az orvosok és a védőnők számára biztosított az átjárás. A védőnői várótér a gyermekorvosi váró folytatása, mindkét rész saját vizesblokkal rendelkezik. A két terület üvegfal választja el egymástól. Mind a védőnői, mind a gyermekorvosi vizsgálókhoz szeparált teakonyha tartozik.
- I. Emelet: Az emeletre lifttel vagy a főlépcsőn keresztül érkezhetünk. Az emeleti részen a felnőtt háziorvosi rendelés, a fogászat és a hallásvizsgálat kapott helyet. A fogászati és a hallásvizsgálati rendelők váróterei a háziorvosi rendelőtől elkülönítetten, a lépcsőházi blokk átellenes oldalain helyezkednek el. A váróterek kialakítása a földszinti részhez hasonlóan, elkülönített váró és vizsgáló zónával történik. A háziorvosi rendelőegység a bejárattal szemben található adminisztrációs helyiségből és az innen nyíló, közvetlen beteg-orvos kapcsolatot biztosító vizsgálóból áll. A középső kiszolgáló blokk lezárásaként a felnőtt orvosi és a fogorvosi területeket kiszolgáló teakonyha került.