Járitz-villa, Budapest

Járitz-villa, Budapest

Tervező:
Helye:
1025 Budapest, Baba utca 14.
Építés éve:
1941
Fényképek:
Kaczúr György, Budapest Főváros Levéltára, Járitz István, kép-tér.blog

A villa: Járitz István autókereskedő számára készült 1941-42-ben Fischer József tervei alapján, Göbl Miklós kivitelezésében, modern (Bauhaus) stílusban. Az oldott, könnyed megformálású, pillérekkel alátámasztott, íves, szinte lebegő tömegű villa egyemeletes, alagsorában házmesterlakás, gépkocsiszín és gazdasági helyiségek, a földszinten és az emeleten pedig luxusigényű lakások voltak. A szinteket félhenger alakú lépcsőház kötötte össze. Az első tervváltozatot 1941 őszén készítette el az építész, majd a következő évben némileg módosította a terveket, végül a hatóságok 1943 márciusában adtak engedélyt a villa helyiségeinek használatbavételére. Nem tudni, hogy Járitz miért pont Fischer Józsefet kérte fel a tervezésre, de kiterjedt ismeretségi köre volt és nővére, a festőművész, grafikus Járitz Józsa révén nyilván a korabeli művészvilághoz is könnyebben talált kontaktokat. Fischer fiatalon rajongott Kassákért és sok képzőművészt ismert, így valószínűsíthető, hogy ez a szál hozta össze őket.
A mai épület alapterülete az eredetinek körülbelül a duplája, de emeletráépítés legalább nem történt. Fischer a három szintet alagsor-földszint-emelet-ként jelzi. Az 1943-ban szignált, módosított terveken az alagsorban a garázs mellett a házmester lakás, mosókonyha, szárító, kamra, kazán, óvóhely kapott helyet. A földszinten egy hatalmas nappali volt, a déli oldalán, az ablak előtt télikerttel. Az ablakokból és a hozzá csatlakozó, tágas, részben üvegbetonnal fedett teraszról csodálatos panoráma nyílt a városra, bár ez nyilván a mai napig megmaradt, talán csak nagyobbak a fák és a környék is sokkal jobban be van építve. A nappali melletti dolgozószoba a lekerekített sarok miatt szintén sok fényt kapott. Mellette egy kisebb szoba "lány" felirattal valószínűleg a cselédé. A konyhát a kamrával és a tálalóval a domb felőli oldalra helyezte el. A földszintről falépcső vezetett az első emeletre, itt volt a négy hálószoba, külön fürdőszobával a gyerekeknek és a felnőtteknek. A szülők hálójában egy óriási tükör tágította a teret, volt egy vendégszoba és a gyerekek kapták az utca felé néző helyiséget. A szülői háló(k)hoz egy elég nagy garderobe csatlakozott. Alig költöztek be az eredeti épületbe, másfél év múlva, Budapest ostromakor a házat bombatalálat érte és kiégett.
A második világháború utan a család vissza költözött a "villába", melyet újjáépítettek és ekkor készült el a medence is, melynek mozaik falát Járitz Józsa festőművész tervezte. 1950-ben a villát államosították.

Amikor a Járitz-villát kórházzá alakították, a pilléreket teljesen befalazták, zöldre festett garázsajtóval lezárva a félkörívet, a megmaradt emeleti részt pedig műanyag hullámlemez tetővel fedték le. Később egy minden építészeti igényt mellőző szárnnyal bővítették az épületet és egy liftet is "hozzácsaptak". Ma a Fővárosi Önkormányzat Budai Gyermekkórház Rendelőintézet Légzésrehabilitációs Osztálya működik az épületben.